Vitražas su Teofiliaus Matulionio atvaizdu Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje Molėtuose

Jono Pauliaus II g. 1, Molėtai

Video

Nuotraukos

360

Aprašymas

Kunigas Kazimieras Bandzevičius, Molėtuose klebonavęs 1900-1924 m. su parapijiečiais 1905-1907 m. pastatė dabartinę mūrinę bažnyčią. Prieš pirmąjį pasaulinį karą čia veikė Lietuvių katalikų blaivybės draugijos skyrius. Bažnyčia neobarokinė, lotyniško kryžiaus plano, su 2 aukštais bokštais ir išsikišusiu fasadu. Vidus 3 navų, altoriai barokinio dekoro. Šventoriaus tvora akmenų mūro, prieš bažnyčią įrengti 18 pakopų laiptai. 20 metų iki beatifikacijos Molėtų klebonas Vilnis V. Cukuras pranašiškai numatė, kad Teofilius Matulionis tikrai bus iškeltas į altoriaus garbę, todėl liepė arkivyskupą freskoje vaizduoti su aureole, kad ateities klebonams nereiktų perdaryti vitražo. Krikščionybės esmė yra meilė: meilė Dievui ir artimui. Meilė artimui, kuri apima: priėmimą, pagarbą, pagalbą, brolystę, pasidalinimą ir atleidimą. Ši žinia yra aktuali šiandien, ji bus aktuali ir rytoj.

Audio gidas

Žemėlapis

Atstumas nuo jūsų mobilaus įrenginio iki objekto:

  • Didysis kelias

    31 lankytini objektai

    Šiame kelyje atrasite visas vietas, kurios susijusios su palaimintojo Teofiliaus Matulionio gyvenimu, ganytojiška veikla, kančia ir mirtimi Lietuvoje. Apkeliavę visas šias vietas dar geriau susipažinsite su palaimintojo Teofiliaus asmenybe bei atrasite Lietuvos grožį bei jos istorijos turtingumą.

  • Kaišiadorių krašto kelias

    32 lankytini objektai

    Kaišiadorių kraštas ypatingai turtingas dvasiniu paveldu ir grožiu. Šiame krašte gimė ir gyveno, dirbo ir meldėsi asmenybės palikusios neeilinius pėdsakus Lietuvos istorijoje. Kaišiadorių krašte galime surasti ypatingų maldos, dvasinio gyvenimo stotelių. Kviečiame keliauti šiuo keliu ir pamatyti mūsų Tėvynės Lietuvos ir krikščioniškojo gyvenimo grožį ir turtingumą.

  • Pal. Teofiliaus Matulionio dvasingumo kelias

    17 lankytini objektai

    Palaimintojo Teofiliaus Matulionio veikla paliko ryškų pėdsaką krikščioniškojo tikėjimo ir pamaldumo sklaidoje Lietuvoje XX amžiuje. Jis buvo ne tik kovotas už tikinčiųjų teises, bet ir tikėjimo stiprintojas, jo dėka atsirado nuolatinė Švenčiausiojo Sakramento adoracija, skleidė pamaldumą Švč. Jėzaus Širdžiai, gaivino blaivybės sąjūdžio veiklą ir t.t.. Šiame kelyje kviečiame aplankyti vietas susijusias su palaimintojo Teofiliaus dvasingumu ir ganytojiška veikla.

  • Pal. Teofiliaus pagarbos ir pamaldumo vietos

    26 lankytini objektai

    Dar esant palaimintajam Teofiliui Matulioniui gyvam jis buvo laikomas legenda. Jo asmenybės išskirtinumą pripažino ne tik jo draugai, bet ir tie, kurie jį persekiojo. Net ir sovietinė priespauda negalėjo panaikinti jo gyvenimo pėdsakų, jo gyvenimas ir kančia įkvėpė daugelį kovoti už laisvę. Šiame kelyje kviečiame susipažinsite su meno kūriniais, muziejais, įstaigomis, ekspozicijomis ir vietomis, kurių kiekviena savitai perduos palaimintojo Teofiliaus gyvenimo kelią.

  • Tautos kančios ir kovos kelias

    16 lankytini objektai

    XX amžiuje Lietuvai teko patirti dvi ypatingai žiaurias okupacijas ir karus, kurie pareikalavo daugybės aukų, tačiau laisvės troškimo neužgniaužė. Palaimintasis Teofilius ir kiti kovotojai paaukojo savo gyvybes ant Lietuvos laisvės aukuro.  Šiame kelyje kviečiame prisiminti ir aplankyti lietuvių tautos laisvės kovotojų kančių vietas, sužinoti kiek daug buvo iškentėta ir atiduota už mūsų laisvę.

  • Žūvančiųjų gelbėjimo kelias

    14 lankytini objektai

    Siautėjant žiauriam žydų genocidui nacių okupacijos metais vyskupas Teofilius Matulionis bendradarbiaudamas su vienuolėmis benediktinėmis prisidėjo prie žydų gelbėjimo veiksmų. Šiame kelyje kviečiame aplankyti žydų paveldo vietas Kaišiadorių rajone, susipažinti su daugiau didvyriškų asmenybių prisidėjusių prie žydų gelbėjimo, pamatyti vietas kur pal. Teofilius ir seselės benediktinės slėpė mažą žydų mergaitę, kuri vėliau tapo pasaulinio garso pianiste.